Vasculaire dementie verloop

Wanneer een patiënt de diagnose vasculaire dementie krijgt toegewezen zijn er verschillende fases van deze ziekte, maar hoe zit het met de vasculaire dementie verloop?Vasculaire dementie begint meestal door problemen met het vasculaire systeem (bloedvaten). Een patiënt heeft vaak al last van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, cholestrolproblemen, hartritmestoornissen, diabetes of een andere aandoening met de bloedvaten. Vasculaire dementie begint meestal met één of meerdere beroertes, maar dit geldt niet voor alle verloop dementie gevallen.

Hierna kan een patiënt klagen over spierzwakte aan één kant van het lichaam, duizeligheid en problemen met spraak. De echte problemen maken zich vaak 3 maanden na de beroerte openbaar. Pas dan kan een diagnose vasculaire dementie gesteld worden. Zorg ervoor dat de patiënt onmiddelijk stopt met roken en alcohol en vooral gezonde voeding gaat eten. Dit kan de levensverwachting aanzienlijk verhogen.

Het verloop van vasculaire dementie

De eerste symptomen van een patiënt met vasculaire dementie zijn trager handelen dan voorheen en trager spreken. De persoonlijkheid van de patiënt blijft in eerste instantie vaak intact. Het vasculaire dementie verloop gaat daarna in verschillende fases verder. Dit is afhankelijk van de andere aandoeningen waardoor de patiënt, in de meeste gevallen, vasculaire dementie door gekregen heeft.

Meestal begint de volgende fase met concentratieproblemen, stemmingswisselingen, problemen met taal en spraak en spierzwakte. In een latere fase worden symptomen als geheugenverlies, uitvalsverschijnselen, slikproblemen, oogproblemen, incontinentie,  verliezen van de realiteit, hallucinaties en ongepast gedrag pas zichtbaar. In deze fase kan het goed mogelijk zijn dat de patiënt u niet meer zal herkennen. Niet elke patiënt met vasculaire dementie hoeft overigens alle symptomen te hebben. Het verloop van vasculaire dementie is progressief. Er is geen genezing mogelijk en het verloop kan alleen vertraagd worden. In tegenstelling tot andere vormen van dementie is er bij vasculaire dementie helaas sprake van een snelle achteruitgang. De overlevingskans na 5 jaar ligt gemiddeld op 39%. In latere fases van deze ziekte kan de patiënt echter nog steeds af en toe heldere momenten hebben en mensen herkennen.

Copyright 2012 http://www.vasculairedementie.com