Vasculaire dementie oorzaak

De oorzaak van vasculaire dementie of oorzaak dementie ligt meestal in de voorgeschiedenis van de patiënt. Hart- en vaatziekten, hartritmestoornissen, te hoog cholestrol en/of bloeddruk, diabetes of andere aandoeningen aan de bloedvaten. Vervolgens kan de vasculaire dementie oorzaak veroorzaakt worden door het volgende:

Eén of meerdere beroertes die gelijktijdig, dan wel vlak na elkaar, plaatsvinden. Een andere benaming hiervoor is Multi-Infarct dementie. Onder deze naam stond vasculaire dementie vroeger bekend. Aangezien er echter ook een aantal andere dementie oorzaken van vasculaire dementie kunnen zijn is deze benaming inmiddels verleden tijd. Soms kunnen beroertes ook “stille beroertes” zijn. Bij een stille beroerte heeft de patiënt vaak niet opgemerkt dat er een beroerte heeft plaatsgevonden.

Oorzaken vasculaire dementie

Een strategisch infarct: één beroerte op een cruciale plaats in de hersenen. Doordat deze cruciale plaats beschadigd raakt kan er vrij snel duidelijkheid komen over vasculaire dementie.

Ziekte van Binswanger: Een zeldzame oorzaak van vasculaire dementie. Hierbij wordt de witte stof onder de hersenschors aangetast. Deze vaatveranderingen aan de hersenen kan vasculaire dementie veroorzaken.

Een erfelijke aandoening: Hierbij vertonen de kleine bloedvaten in de hersenen lichte afwijkingen. Dit is vooral het geval in het diepere deel van de hersenen. Een erfelijke aandoening wil zeggen dat deze afwijking mogelijk doorgegeven kan worden aan kinderen en/of kleinkinderen.

Vasculaire dementie oorzaak moeilijk aan te tonen

De diagnose vasculaire dementie is voor een arts vaak moeilijk om aan te tonen. Na een beroerte kan een patiënt blijvende schade ondervinden. Hebben de symptomen te maken met de beroerte of is er sprake van vasculaire dementie?

Soms kan er ook een stille beroerte hebben plaatsgevonden. Hierbij heeft de patiënt vaak niks opgemerkt. Voor een arts is het daarom moeilijk om een diagnose te stellen. Vaak openbaren de eerste echte klachten zich ongeveer 3 maanden na een beroerte. Een arts kan op dat moment beter een diagnose stellen.

Copyright 2012 http://www.vasculairedementie.com