Vasculaire dementie levensverwachting

Vasculaire dementie is een progressieve ziekte en kan niet genezen worden en daarom zijn er ook veel vragen over de vasculaire dementie levensverwachting.  Heeft een patiënt eenmaal de diagnose vasculaire dementie gekregen dan zullen de symptomen zich steeds meer uitbreiden. Hier moet duidelijk bij gezegd worden dat een patiënt wel degelijk heldere fases kan hebben, ook in een latere fase van de ziekte. Tijdens deze fases kan een patiënt vaak weer mensen vanuit de omgeving herkennen en ook de spraak kan veel duidelijker zijn.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Fases waarbij de realiteit uit het oog verloren worden. Mensen worden niet meer herkend en de patiënt kan ongepast gedrag vertonen. Hier kan de patiënt niks aan doen. Boos worden heeft dan ook geen zin, alhoewel het voor de omgeving een zeer moeilijke gewaarwording is in de omgang met een geliefde die ongepast gedrag kan vertonen. Naast ongepast gedrag kan er ook sprake zijn van waanideeën of hallucinaties. Maar is de levensverwachting dementie nog ergens afhankelijk van?

Levensverwachting vasculaire dementie vaak afhankelijk van andere aandoeningen

Bij een patiënt is de levensverwachting met vasculaire dementie zeer verschillend. Dit hangt ook helemaal af van de oorzaak van vasculaire dementie. De overlevingskans is gemiddeld, na 5 jaar, ongeveer 39%. Alhoewel de symptomen van vasculaire dementie in eerste instantie, vergeleken met Alzheimer, minder snel herkend worden met betrekking tot spraak en geheugen volgen de verschillende fases, waarin meerdere symptomen openbaar gemaakt worden, elkaar snel op.

De relatief lage levensverwachting bij dementie heeft echter niet alleen te maken met de vasculaire dementie. Deze vorm van dementie ontstaat vaak na een beroerte, die meestal ontstaan door een slecht functionerend vasculair systeem (bloedvaten). Vaak heeft een patiënt met vasculaire dementie slecht functionerende bloedvaten. Het is daarom ook aan te nemen dat andere aandoeningen ook een rol spelen bij de levensverwachting van een patiënt met vasculaire dementie. Hierbij valt te denken aan een hoge bloeddruk, te hoog cholestrol, diabetes, hartritmestoornissen of aandoeningen aan de bloedvaten.

Copyright 2012 http://www.vasculairedementie.com