Alles over dementie

Op deze pagina vindt je alles over dementie. Zo hoef je geen boek over dementie te kopen, want alle informatie over dementie kun je op onze website vinden. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 1600 vrouwen dood gaat aan een vorm van dementie? Elk jaar komen er meer vragen over dementie, omdat deze vervelende ziekte steeds vaker voorkomt. Alleen al bij vrouwen is het 1 van de 5 meest voorkomende vrouwelijke doodsoorzaken. Zo omschrijven de artsen dementie als een niet aangeboren blijvend verlies van verstand. Het woord ment is vreemd genoeg afgeleid van het Latijnse woord ‘mens’ dat geest betekent en dement betekent dan ook ‘ontgeest’. Artsen omschrijven dementie dan ook als een niet aangeboren blijvend verlies van het verstand en het meest voorkomende verschijnsel is vergeetachtigheid. Pas wanneer iemand niet meer kan functioneren als vroeger, kan er pas dementie van gesproken worden.

Alles over dementie vormen

Dementie is niet een bepaalde ziekte, maar het is meer een verzamelnaam voor een groot aantal afwijkingen. Zo zijn er tegenwoordig meer dan zestig verschillende vormen van dementie ontdekt. Sommige komen maar heel soms voor en hieronder staan de meest voorkomende vormen van dementie:

  • Ziekte van Alzheimer – 60-80%
  • Vasculaire dementie – 5-10%
  • Lewy Body-dementie (parkinson) – 5-10%
  • Combinatie van Alzh. en Vasc. – 15-20%
  • Frontotemporale dementie – <1%
  • Overige oorzaken (zeldzaam) – <1%

Vragen over dementie en cijfers over dementie

Zo wordt er beweert dat er ongeveer 24.900 mannen en 53.800 vrouwen zijn emt een vorm van dementie en dit bij de huisarts hebben gemeld. Maar wanneer je naar de bevolkingsonderzoek van de Ergo kijkt, komt er een totaal andere uitslag uit. Maar liefst 190.000 mensen zouden een vorm van dementie met zich meedragen. In 2005 zijn er overigens 1919 mannen en 5059 vrouwen overleden aan dementie. Dat betekent dat 1 op de 1600 vrouwen dood gaat aan een vorm van dementie. Daarmee behoort dementie tot een van de 5 meest voorkomende vrouwelijke doodsoorzaken.

Copyright 2014 http://www.vasculairedementie.com